top of page

Как да изберем фотоапарат!

ФОТОГРАФИЯ

Макар, че по-голямата част от нас да имат смартфони с камери, желанието да запечатаме хубавите моменти от живота си или нещата от заобикалящия ни свят, които ни правят впечатление, ни води до избора на фотоапарат. Така ние се превръщаме във фотографи. Разбира се, най-важният въпрос е за качеството на това, което правим. Ако ни е достатъчно само отбелязване на събитието или обекта във Фейсбук или някъде другаде в мрежата, то напълно достатъчна е камерата на телефона ни или обикновенния компактен дигитален фотоапарат. Камерите са обособени в няколко класа, като най-общо те са: - компактни (любителски). Цената им варира примерно между 100 и 500 лв.

- bridge (полупрофесионални). Примерна цена около 1500-2000 лв.

- професионални. Цените са в широк диапазон, но примерно започват от 3000 лв. Някои специализирани модели достигат до 90 000 лв.

Основни характеристики, които трябва да имаме предвид: 1.Големина на сензора. Това е най-важният елемент за постигане на качеството. В долната схема виждате раличните размери на сензора на дигиталните фотокамери.

Почти всички любителски камери са с размери на сензора от най-долния ред. Върху по-малкия сензор очевидно попада по-малко севтлина. Поради този факт снимките направени с такъв апарат са с много "шум" (цветовете не са хомогенни, съставени са от разноцветни пиксели, особено ако снимките са правени при условия на по-малка осветеност). Полупрофесионалните камери са със сензори от втория ред от долу нагоре. Професионалните апарати за със сензори от най-горните два реда. До някаква степен големината на сензора определя и друга важна характеристика - броя на пикселите, които формират изображението. Естествено, повече пиксели означава по-качествена снимка, защото те определят и големината на кадъра и разделителната способност на сензора. Ясно е, че колкото по-голяма е разделителната способност, толкова по-качествена е снимката. За съжаление съвременните технологии позволяват да се произвеждат малки сензори с много пиксели, а това означава, че макар и много върху тези пиксели ще попада малко светлина, а оттам и снижаване качеството на генерираното изображение. Извод: ЗА ПО-КАЧЕСТВЕНО ИЗОБРАЖЕНИЕ ИЗБЕРЕТЕ АПАРАТ С ПО-ГОЛЯМ СЕНЗОР.

2.Обектив. Ако сме решили да си купим компактен фотоапарат то обективът за нас нама да има значение, защото той е несменяем, вграден в тялото на апарата. Важното в този случай е една от характеристиките на обектива - променливостта на фокусното разстояние или както е известно още - "вариото" или "зуума". Един такъв апарат с 21-кратно приближение е показан на долната снимка. С този апарат може да правите "папрашки" снимки.

(апаратът на снимката е с Интернет Андроид операционна система)

Когато снимате с многократно увеличение обаче, е важно да знаете, че малките трептения на ръката ви се мултиплицират върху възможността на апарата за фокусиране. Затова е необходимо да снимате от статив. В такива случаи е особено важно обективът да има оптична стабилизация. Висококачествените снимки обикновено се познават по постряването на кадъра, по начина, по който сме разположили обектите в него (за някои подробности на снимането ще говорим в друга статия). Може би сте забелязали, че в качествена снимка важният обект е на фокус, а всичко друго е разфокусирано, "размазано".

(снимка Internet)

Този ефект се получава поради една важна характеристика на обектива - т.н. дълбочина на фокусна рязкост (на английски Depth of Field (DOF)).

(снимка Internet)

Дълбочината на рязкост намалява при по-отворена бленда и се увеличава при по-затворена бленда. Т.е., ако искате да направите снимка като показаната горе трябва да отворите бландата на обектива максимално. Разбира се, това зависи от наличното осветлрние и от светлочувствителността (ISO), на която сте настроили апарата. Обективите с малка дълбочина на рязкост обикновено са с постоянно фокусно разстояние. Това, обаче, означава, че трябва да разполагате с камера със сменяеми обективи, като някои от полупрофесионалните, например. Всички професионални камери са със сменяеми обективи. Различните видове обективи имат различни оптични характеристики, което дава широки възможности на фотографа за творчески подход.

3. Светлочувствителност (ISO). Това е характеристика на електрониката на дигиталния апарат, която определя колко светла да бъде снимката. Светлочувствителността варира между ISO 80 и ISO 24 000 в повечето случаи. Малка стойност на ISO = силно осветен обект, голямо ISO = малко осветен обект. Тези стойности се определят автоматично от процесора ако снимате в автоматичен режим. Ако сте решили да работите с ръчни настройки имайте впредвид, че при стойности на ISO над 800 снимката става "зърниста", с "шум". Това се вижда на снимката долу (сравнете с горната, която е снимана с ниско ISO).

4.Процесорът. Всички функции на цифровия (дигиталния) фотоапарат се управляват от процесор. Колкото по-мощен е той, толкова по-качествени функции има апаратът. Например по-бърз автофокус, по-бърза оптична стабилизация, по-добро видео. Извод: ЗА ПО-КАЧЕСТВЕНИ СНИМКИ ИЗБЕРЕТЕ АПАРАТ С ПО-МОЩЕН ПРОЦЕСОР.

5.Видео. Съвременните технологии все повече изравняват фотокамерите с видеокамерите. В много отношения лично моето предпочитание е в полза на фотокамерата.

В тази таблица са листвани всички размери на видеокадъра, които съществуват по стандартите на производителите на видеотехника. Всички тези формати са достъпни за сензорите и процесорите на съвременните фото- и видеокамери, а също и на последните модели смартфони.

Размер на кадъра 1280 х 720 пиксела се нарича HD video; размер на кадъра 1920 х 1080 пиксела се нарича FullHD video. размер на кадъра 3840 х 2400 пиксела се нарича 4K video.

Не е изненадващо, че вече се произвежда техника, която снима с 8к. За домашни клипове HD video е напълно достатъчно. Дори и FullHD video вече е достъпно в почти всички компактни камери и смартфони. За професионално заснемане форматите от 2К (2 мегапиксела) нагоре са задължителни или най-малко препоръчителни.

Ж. Димитров, 07.01.2016

bottom of page