top of page

Откриха следи от анихилация на тъмна материя


Живеем в много драматична епоха, що се отнася до физични открития – почти всеки ден се случва нещо любопитно – появява се нова екзопланета, доказва се съществуването на гравитационните вълни и още, и още. Едно от най-значимите открития и същевременно неразгадана и до днес мистерия остава фактът, че огромно количество материя в нашата Вселена не може да бъде наблюдавана пряко. Тази материя учени наричат „тъмна“ – нейните характеристики, произход и дори самото и съществуване, все още не са напълно ясни на учените.

Според последни данни от сателита Планк, само 4,9% от Вселената са съставени от познатата ни материя (атоми, изградени от елементарни частици и така нататък). Останалата част е тъмна материя, която астрофизиците засичат по гравитационното и влияние върху останалата част от Вселената, която можем да видим.

Изследването на тъмната материя е цел номер едно на съвременната астрофизика. Някои астрономи спекулират, че тъмната материя може да има и друга обща черта с обикновеното вещество освен гравитацията. Тя може да се проявява в две разновидности – (тъмна) материя и (тъмна) антиматерия, които анихилират при контакт, точно както при нормалната материя. Доказването на подобна анихилация ще даде на учените много по-добър шанс да ограничат теориите за тази странна субстанция.

Астрономът Дъг Финкбайнер и неговият екип твърдят, че са идентифицирали подобна анихилация. Те изследвали разпределението на гама радиация в Млечния път и по-точно от централния район на галактиката. Този регион е едновременно достатъчно близо до нас и съдържа вещество с голяма плътност (потенциално с достатъчно наличие на тъмна материя също така). Астрономите са засекли масивно изригване на гама-лъчи в този район, което отговаря на моделите за анихилация на тъмна материя. Разбира се, има и други възможни обяснения – голям брой пулсари или свръхнова например.

Учените прегледали различни предишни наблюдения на гама-лъчи, като приложили внимателно методи за дедукция, които да покажат по-прецизно мястото на лъчението за всеки регистриран случай. Пулсарите имат много специфично местоположение – в равнината на галактиката и в райони, населени със звезди. Екипът е успял да покаже с достатъчно висока точност, че гама-лъчението съвпада с моделите, които са разработени за анихилация на тъмна материя, а вероятността да е произведено от пулсари е значително по-малка. Ако резултатът бъде потвърден от научната общност, това ще е масивна стъпка напред в разбирането на тъмната материя. (27.04.2016, по IDG.BG)


Meet the Ninja parents 

We are Samantha and Ray...

Featured Posts
Очаквайте публикации скоро
Очаквайте новини...
Recent Posts
Search By Tags
Все още няма етикети.
Our Community 

Supermommy

King of Dads

Babyville

Krafty Kids

bottom of page